Vaistiniai smidrai dar kitaip žinomi kaip šparagai. 100 g smidrų turi net 12 proc. reikiamos paros normos geležies, vario – 12 proc., vitamino K — 52 proc., o vitamino A – 15 proc., o kalorijų – tik 20/100 g. Kad kuo daugiau išliktų naudingų medžiagų, smidrus reikia kuo mažiau apdoroti.Šparagai, kaip ir kitos daržovės, turi tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumo, gerina žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir mažina cholesterolį.Šparagai turi daug glutationo, svarbios antivėži-nės medžiagos, bei rutino, stiprinančio imunitetą, apsaugančio ir stiprinančio kapiliarus bei didesnes kraujagysles, ypač gerai veikia kartu su vitaminu C. Nuostabus vaistas aukštą kraujospūdį turintiems bei sportuojantiems žmonėms.

Be to, 2015 metais Japonijos Chiba universiteto mokslininkai nustatė, kad šparagų ūgliuose yra sieros junginio asparaptino, kuris yra natūralus angiotenziną konvertuojančio fermento (ACE) inhibitorius. Sintetinis jo „brolis“ yra kraujospūdį mažinantis vaistas, turintis nemenką šalutinį poveikį. Valgydami šparagus gaunate natūralios medžiagos, plečiančios kraujagysles ir mažinančios kraujo spaudimą be jokio šalutinio poveikio.

Smidruose išties gausu medžiagų, suteikiančių energijos ir pakeliančių nuotaiką. Be to, Tai puikus vitaminų (A, B, C, T, K), skaidulų ir mineralų (mangano, vario, kalio ir kt.) šaltinis. Taip pat smidruose daug antioksidantų – beta karoteno ir liuteino

green plant on white ceramic bowl
green plant on white ceramic bowl

Šparaguose esantys folatai labai svarbūs nėščioms moterims, nes stiprina gimdyves, žindančiosioms gausina pieno gamybą ir netiesiogiai gerina kūdikio sveikatą.

woman wearing gold ring and pink dress
woman wearing gold ring and pink dress
baby laying on bed
baby laying on bed
green vegetable on brown wooden table
green vegetable on brown wooden table

Specialistai įsitikinę, kad reguliarus šparagų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatina insulino gamybą. Be to, šparagai teigiamai veikia širdį ir kraujagysles, stabdo krešulių susidarymą.Tyrimai teigia, kad šiose daržovėse esantys oligasacharidai yra medžiaga, mažinanti lipidų, tokių kaip cholesterolis, kiekį kraujyje. Dažnas jų vartojimas – gali būti gera profilaktika nuo kai kurių onkologinių ligų.

brown chopping board
brown chopping board

Jei turite papildomų klausimų susisiekime